Kinderboekenweek 2020

KINDERBOEKENWEEK

De kinderboekenweek krijgt ook dit jaar weer veel aandacht op de Hasselbraam. Het landelijk thema is: EN TOEN? over geschiedenis. Unit 1 ontdekt DINOSAURUSSEN en de andere units verkennen middeleeuwse KASTELEN. 

Start van de kinderboekenweek
Op maandag 28 september komen jonkvrouw Jacqueline met nieuwe kinderboeken en ridder Jos met zijn magische zwaard in alle groepen. Op deze dag lopen er in de school overal middeleeuwse figuren rond. Daarmee is de aftrap gegeven voor dit project. In de groepen wordt er met taal een woordspin gemaakt. In de hele school staat voorlezen, technisch lezen en zelfstandig lezen centraal. Op iedere unit is er een boekentafel met themaboeken.

Unit 1
In 1a is een leeshut te vinden en 1b een dino-tafel. De leerlingen spelen met speelgoed-dinosaurussen die er echt eng uitzien. De kleuters weten wat fossielen zijn want ze hebben ze niet alleen ontdekt maar ook zelf gemaakt!


Unit 2
Via de middeleeuwse ophaalbrug kun je groep 2a binnengaan en hangt er tussen korte en lange klanken, middeleeuwse kleding. In 2b staat op een herfsttafel tussen egels en paddenstoelen een vreemd groen beest: een dinosaurus! In 2c worden de woorden "schild" en "helm" aangeleerd. 


Unit 3
Een prachtige thematafel met kastelen en een ridderhelm is in 3a te vinden en prachtige kleurplaten te zien. In 3b zijn mooie tekeningen van kastelen gemaakt met doelwoorden erbij. Weet u wat een "kanteel" is? In 3b weten ze het. In 3c moet je echt oppassen voor vliegende reptielen, bukken! Hoe je een kasteel bouwt met suikerklontjes, kun je er vinden.

Unit4
Een woordspin over kastelen zie je in 4a. In 4b weten ze niet alleen wat een schild is, ze maken ze ook zelf. In 4c hebben de leerlingen met laptops de betekenissen van woorden opgezocht in 5 categorieën: bouwwerk, personen, voorwerpen, handelingen en wapens. Deze groep heeft ook informatiefilms bekeken over het middeleeuwse leven. Wat is een beleg en wat is een toernooi? De leerlingen weten dat! Bij atelier werden kastelen gebouwd met stenen en cement en bij bevo wordt een kasteel van karton gebouwd.

In de hal:
In de hal is het geschiedenismuseum te vinden waar de leerlingen een woordpuzzel kunnen maken. Verschillende voorwerpen over kastelen en dinosaurussen zijn daar te zien. En een echte ridder uit 3b stond daar op wacht!

Een echte schrijfster
Op vrijdag 9 oktober komt een echte kinderboekenschrijfster; Anke Kranendonk voorlezen in alle groepen.